Dag 16: Naar Gallup via El Malpais NM en El Morro NM

Om half 9 zijn we klaar om te vertrekken en checken uit. We halen nog snel eenkop koffie en gaan dan op weg richting Gallup. Natuurlijk gaan we daar niet meteen heen. Tenslotte hebben we geen zin om om 12 uur al ins een hotelkamer te gaan zitten.

We rijden eerst een stuk richting Albuquerque en vlak voor we de stad in gaan, rijden we de I 40 naar het westen op. We willen vandaag nog een bezoek brengen aan El Malpais National Monument en ook aan El Morro National Monument.

Als eerste komen we aan bij El Malpais NM en het is al snel duidelijk dat er een wielerwedstrijd is voor dames. We komen er ontzettend veel tegen. Gelukkig voor ons rijden zij in tegengestelde richting.
We rijden naar het visitor center en lopen naar binnen om wat informatie te vragen. De ranger geeft ons tips en vertelt dan dat er een wielerwedstijd aan de gang is. De renners moeten 100 mijl fietsen… We doen het ze niet na.

Met een kaart op zak gaan we op weg. Dit monument ligt precies bovenop de continental divide. Sterker nog, we passeren de divide op 7880 feet. Een groot voordeel van deze hoogte is de schone lucht, prachtige uitzichten en aangename temperaturen. Dat klopt wel. Er is de hele dag al bewolking en dat maakt dat we een temperatuur van in de 70 graden hebben. Inderdaad heel aangenaam.

We willen eerst wat eten en gelukkig heeft het eerste stoppunt ook picknickplaatsen. We eten een hapje, drinken wat en dan rijden we naar het uitkijkpunt, Sandstone Overlook. We kijken uit op de lavavelden waar dit gebied om bekend staat, maar tegelijkertijd staan wij op het gele zandsteen! We hebben allebei onze slippers aan, dus we blijven op het meest vlakke deel.

sandstone

ik

Al we het hier hebben gezien, rijden we door naar de grootste boog van New Mexico. We zien de arch al vanaf de weg, maar lopen nog wel naar het uitzichtpunt, zodat Monique een betere foto kan nemen.
Het is een beetje raar weer. Bewolkt en koel, maar zodra de zon gaat schijnen, is het heel warm. D e temperatuur lijkt dan heel snel te stijgen. We puffen dus nog wat af.

arch

Na de arch, rijden we weer door en gaan richting de krater. El Malpais is een vulkaan en een van de bezienswaardigheden zijn de lava falls.

We rijden daar naar toe, terwijl de lucht er steeds onheilspellender uit begint te zien. Als we op de parkeerplaats komen, kijken we in de verte tegen een inktzwarte lucht aan! Maar het slechte weer lijkt nog ver weg te zitten en dē trail is maar een mijl lang, dus we gaan op weg.

i-Pfcn5kS-M

i-xJXwczT-M

Het lopen over lava gaat makkelijker dan we dachten en we vorderen gestaag. Dan komen we op hetpunt dat we naar boven moeten. We kijken naar de rim, kijken naar de lucht daarboven en kijken elkaar aan. Gaan we door of gaan we terug?

We besluiten terug te gaan naar de parkeerplaats. De lucht is te donker en we zien het slechte weer aan komen. Als we het rottigste tuk hebben gehad, komt een man aan lopen die vraagt of het de moeite waard is. Als we hem vertellen dat we niet tot het einde zijn doorgelopen, blijkt dat we niet de enigen te zijn. Ook hij vindt dat ie wel genoeg heeft gezien en loopt terug.

Als we terug zijn bij de parkeerplaats is het nog steeds droog, maar als we weer op de weg zitten, vallen de eerste druppels. We stoppen nog wel bij The Narrows, maar we worden al snel gewaarschuwd door een andere wandelaar die ook zo snel mogelijk is teruggelopen naar zijn auto. We kijken op het informatiebord en zien dan dat de wandeling ongeveer 4 kilometer is. We besluiten om deze wandeling te laten zitten. Dat is maar goed ook.

We zitten net in de auto als de regen losbarst en we zijn blij dat we zo wijs zijn geweest om niet nog een hike te gaan doen. Wel willen we kijken of we El Morro National Monument nog kunnen bezoeken. Dit is een veel kleiner park dan El Malpais.

Des te dichter we bij El Morro NM komen, des te lichter wordt het. Maar het is al 4 uur geweest als we daar eindelijk aankomen en dat geeft ons niet zoveel tijd meer. We lopen het visitor center binnen om een kaartje te halen en worden gevraagd of we de kamelen willen zien. Kamelen?! We wisten helemaal niet dat hier kamelen waren!

We lopen naar de bewuste plek en inderdaad, daar liggen en staan 4 kamelen lekker hooi te eten. Het blijkt om een historisch praatje te gaan waarbij iemand op verzoek van de National Park Service iets verteld over de geschiedenis. El Morro was een bekende stopplaats tussen 1600 en 1900, vanwege de poel waar altijd (en nog steeds) water in staat, zodat dieren daar konden drinken. Hier is ook de Inscription Trail waar reizigers hun naam en soms de plaatsnaam waar ze vandaan kwamen en het jaartal in kerfden. Heel bijzonder, omdat er meer dan 2000 namen in gekerft staan van 1600 tot 1900.

i-vrPrPzq-M

i-nXpMsrs-M

Dit alles horen we tijdens het praatje van de kamelen man. Het blijkt dat het leger in 1850 kamelen inzette om goederen te vervoeren. Kamelen waren sterk en gewend aan het droge en warme weer. In totaal zijn er zo’n 100 kamelen ingezet die ook langs El Morro kwamen.
Degene die het praatje houdt, vertelt op een leuke manier en weet onze aandacht goed vast te houden. Als hij klaar is, vraagt iemand of de kamelen van hem zijn en ja, dat zijn ze. Hij heeft een boerderij in Texas waar hij zo’n 8 kamelen houdt. Naast dit soort historische praatjes, doet hij tochten in Big Bend National Park met behulp van de kamelen, maar hij is ook in Egypte en omstreken geweest.

Na afloop kun je de kamelen nog aaien, maar wij besluiten nog een blik te gaan werpen op de Inscription Trail. Dat is toch een interessant stukje geschiedenis. Uiteindelijk zien we maar een klein stukje, maar zelfs dat is al indrukwekkend. De namen vervagen wel langzamerhand door water en erosie, maar de rangers proberen dat met speciale technieken tegen te gaan.

i-9HwgHQm-M

We gaan weer op weg naar Gallup, want het is inmiddels al weer een stuk later. We houden het droog, maar het blijft er enorm dreigend uit zien.

rare wolk

Om tijd te besparen gaan we eerst een hapje eten en als we in het restaurant zitten, barst het los. Regen, donder en weerlichten! Gelukkig zitten we hoog en droog, maar als we weer wegrijden, liggen er enorme plassen op de weg. Ook daar rijden wij gewoon doorheen.
De regen heeft een groot voordeel en dat is dat de auto mooi schoon wordt gepoeld! En dat was wel hard nodig!

2 reacties op Dag 16: Naar Gallup via El Malpais NM en El Morro NM

  1. pa en ma zegt:

    jullie hadden best even een ritje kunnen maken op die kamelen………hahahiha
    en prachtige foto,s meiden!!

  2. Tonny zegt:

    Meiden wat is het genieten voor jullie en wat een heerlijke foto`s. Zelfs om te lezen en foto`s te
    bekijken waan je in een andere wereld.Hou je haaks en groetjes Tonny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.