Dag 13: Op naar Santa Fe met een tussenstop bij Aztec Ruins National Monument

Om half 5 word ik wakker en terwijl ik op mijn telefoon kijk hoe laat het is, zie ik dat ik 26 gemiste berichten heb. Onverwacht ben ik uitgenodigd voor een weekend in de Ardennen en de plannen daarvoor zijn in volle gang. Ik lees de berichten en zonder te reageren, val ik daarna toch weer in slaap.

Om kwart over8 schrik ik wakker, denkend dat het al veel later is. In het bed naast me zie ik dat Monique zich als een mummie in haar beddengoed heeft gedraaid en nog in diepe slaap lijkt te zijn. Ik doezel nog wat verder, maar krijg er al snel genoeg van. Ik lees weer 30 berichten op mijn telefoon en dan pak ik mijn tablet en begin aan het verslag van gisteren. Ik hoop vandaag de achterstand in te halen. Het lukt in ieder geval niet om ‘m vanmorgen af te tikken, want we zullen toch eens keer uit moeten checken.

De weersverwachting voor Farmington en Santa Fe zag er niet goed uit. We hebben er serieus over nagedacht om te vertrekken uit dit gebied, want er werd noodweer verwacht. Vanmorgen zien we dat het niet in deze omgeving valt, maar meer naar het Zuiden. Het is misschien wel net zo erg als eerder in Arizona. Er zijn in Arizona, New Mexico en Texas verschrikkelijke overstromingen en er wordt nog meer verwacht. Wij vervolgen dus als gepland de route en vertrekken vandaag naar Santa Fe.

Natuurlijk gaan we eerst naar de supermarkt, want we moeten dringend water en ijs hebben. Daarna halen we natuurlijk een double tall dry cappuccino. We lopen terug naar de auto, laten de cooler leeglopen en vullen ‘m weer met ijs. Dan kunnen we op weg.

We gaan niet direct op pad naar Santa Fe. We willen eerst nog naar Aztec Ruins National Monument. Aztec Ruins is een pueblo ruïne die voor een deel opnieuw is opgegraven een gerestaureerd is. Het geeft een idee hoe de Hopi indianen vroeger geleefd hebben.

Als we daar aan komen, lopen we eerst binnen bij het visitor center. Ik laatmijn pas zie. En we krijgen een boekwerk mee waarin van alles staat over de ruïne en de mensen die er gewoond hebben. Voordat we naar buitenlopen, gaan we eerst de film bekijken. Die geeft informatie over hoe de bewoners geleefd hebben, wanner ze zijn vertrokken (600 jaar geleden en men weet nog steeds niet waarom) en hoe het opnieuw ontdekt is.

img_1621

In 1916 heeft het American Museum of Natural History een archeoloog de opdracht gegeven om te beginnen met opgravingen. Deze archeoloog heeft in de jaren daarna opgravingen verricht van de kiva en verschillende ruimtes in de pueblo. Dezelfde archeoloog heeft de restauratie overzien van de grote kiva, waarna in 1926 de Aztec Ruins werden aangemerkt als Nationaal Monument.

Een kiva is een ronde ruimte die belangrijk was voor de bewoners en die werd gebruikt voor ceremoniële bijeenkomsten, scholing en waar de besluiten werden genomen. Zelfs nu wordt de kiva nog gebruikt door afstammelingen die hier komen om hun voorouders te eren. Zij geloven ook dat de bewoners de pueblo nooit verlaten hebben.

Kiva

Kiva

Binnenkant kiva

Binnenkant kiva

We lopen en lezen meer over de geschiedenis van de pueblo. Ook bezoeken we een aantal leefruimtes. Het is onvoorstelbaar in wat voor kleine ruimtes men toen leefden. Ja, de mensen waren kleiner, maar dan nog. De ruimtes zijn wel heel klein. In de uitleg staat veel over de gebruiken. Zelfs de deuropeningen hebben een betekenis.

img_1604

Na verloop van tijd zijn we er door heen en leveren het boekwerk weer in bij de ranger. Dan vertrekken we richting Santa Fe. Als we eenmaal op de 550 zitten, schroeven we de snelheid op naar 70 mijl per uur. Om ons heen zien we de velden met de ja-knikkers. Zo te zien heeft niet alleen Texas olie! Verder zien we niet zoveel bijzonders.

Na een uurtje of 2 maken we een tussenstop en ik tank de goedkoopste benzine tot nu toe, $ 3,06 dollar voor een gallon. Dat is omgerekend € 2,24 voor 4 liter benzine! Dan gooi ik ‘m lachend vol!
Daarna rijden we weer verder, maar nog steeds zien we niet echt iets interessants. Het is allemaal wat saai. Dan rijden we rond 4 uur Santa Fe binnen en gaan eerst naar de Starbucks voor een bak koffie en gratis wifi. We hebben namelijk nog geen hotel geboekt voor vandaag.

Als we daar lekker rustig een hotel aan het zoeken zijn, komt de ene na de andere politieagent binnen wandelen. Het blijkt dat ze een bijeenkomst hebben over buurtwacht of iets dergelijks. Monique zet mij nog op de foto met al mijn politie vrienden.

img_1635

Dan boeken we eindelijk een hotel. Niet het meest spiffy hotel, maar wel een van de betaalbaarste. Ik maak het verslag van gisteren af en dan vertrekken we naar Whole Foods. Whole Foods is een natuurvoeding keten waar ze – naast allerlei gezonde dingen – heerlijke maaltijden en broodjes verkopen. Maar ze verkopen ook sushi, dus we hebben besloten om vanavond sushi avond te houden.
Als we gegeten hebben, plaatsen we het blog en de foto’s van dag 11. Ik zet het blog van dag 12 alvast in concept klaar voor morgen en begin dan snel aan het verslag van vandaag. Mijn achterstand is eindelijk weggewerkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.